Bugün 100 ülkede 1400 üye örgütle çocuk yaşta evliliklere hayır diyen ve kız çocukların güçlenmesi için işbirliklerini teşvik eden küresel ağ “Girls not Brides”a ağın Türkiye’deki ilk üyesi olarak Kasım 2011’de katıldık.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği 2011 yılında bir karar almıştı: BM’nin 66/70 sayılı önergesiyle 11 Ekim, dünya genelinde kız ve oğlan çocuklar arasında süregelen ayrımcılığı önlemek amacıyla “Dünya Kız Çocuklar Günü” olarak benimsendi. Kanada merkezli olup birçok ülkede faaliyetler yürüten Plan International örgütünün “Because I’m a Girl” (Çünkü Ben Bir Kız Çocuğum) adlı kampanyasının tüm dünyaya yayılması sonucunda Kanada Hükümeti’nin BM’de bu konuyu gündeme getirmesi ve Türkiye ve Peru hükümetlerinin de bu öneriyi desteklemesiyle 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü kabul edildi. Kız çocuklara yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi alanlarda ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin bu güne özel kampanyalar yürütmesi ve kız çocuklara dair farkındalık yaratılması BM tarafından teşvik ediliyor.
2012 yılında ‘çocuk yaşta evlilikler’ temasıyla başlatılan Dünya Kız Çocuklar Günü, izleyen yıllarda kız çocukların insan haklarının korunup geliştirilmesi çerçevesinde farklı temalarla devam etti. Aynı yılın şubat ayında, dünya genelinde çocuk evliliklerinin önlenmesi için bir ortaklık ağı kurulmuştu. “Girls not Brides” (Türkçesiyle “Gelin Değil Kız Çocuk”) adlı bu ağı, çocukların evlendirilmemesi ve potansiyellerini hayata geçirebilmeleri için devletleri önlem almaya ve işbirliği yapmaya çağırırken, aynı zamanda bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin de güçlenmesini hedefleyen küresel bir girişimdi.
Bugün 100 ülkeden sivil toplum örgütleriyle çocuk yaşta evliliklere karşı küresel bir işbirliğini teşvik eden bu ağa 2024 yılı itibariyle Türkiye’den altı sivil toplum örgütü üyedir.